EcoBouwSalland bouwt ingang Wildlands Adventure Zoo dierenpark te Emmen

Dierenpark Emmen, wie is er niet geweest? Inmiddels is de oude dierentuin gesloten, maar sinds het voorjaar van 2016 is Wildlands Adventure Zoo aan de rand van de stad Emmen voor het publiek geopend.

De bouw heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar het resultaat mag er absoluut zijn: een CO2-neutraal park dat gemiddeld een ruime 8 scoort op het gebied van duurzaamheid. Het is niet alleen duurzaam gebouwd, maar draait tevens op hernieuwbare energie, heeft een eigen waterhuishouding en werkt met lokale en regionale leveranciers.

Tijdens de bouw was EcoBouwSalland één van die regionale bouwers . Met veel plezier en kennis van zaken heeft Rens Borgers samen met zijn team een prachtige houtstructuur neergezet. Deze in- en uitgang is gebouwd naar het ontwerp van een traditioneel Indonesisch ‘longhouse’. De bomen die gekapt zijn om plaats te maken voor de bouw van Wildlands zijn hierin teruggekeerd als hardhouten balken en planken. Onbehandeld en dus extra duurzaam. Het is letterlijk de overgang van het oude ‘Emmen’ naar het nieuwe ‘Wildlands’ – een prachtklus en een hele eer!

Rondhout nieuwbouw Wildlands Emmen

Duurzaamheid en innovatie als norm

Duurzaam denken was sinds de vroege dagen van het Noorder Dierenpark reeds ingesleten bij het parkbeheer. Zo deed men al sinds jaar en dag aan afvalscheiding en is men zeer begaan met natuur en milieu. Logisch, met al die biologen en natuurliefhebbers binnen het bedrijf! Maar op de vroegere locatie waren de mogelijkheden tot uitbreiding van het duurzame beleid beperkt.

Mede daarom werd besloten om Wildlands Adventures Zoo te bouwen en daarmee het dierenpark naar de open ruimte aan de rand van de stad te verplaatsen. Dit bood tevens kansen voor het bestuderen van innovatieve methoden en materialen. Aldus het Dagblad van het Noorden (15 maart 2016):

Om zo veel mogelijk duurzame (bouw)materialen uit de regio te halen, organiseerde het park tal van innovatiebijeenkomsten. Bedrijven konden daar laten zien wat ze in huis hebben. ,,Zo zijn we in contact gekomen met een bedrijf dat hennepkalk maakt. Sterk, duurzaam en isolerend.” [EcoBouw Salland] Een ander bedrijf presenteerde een machine die onder hoge druk leemstenen perst. Daar was het al mee actief in Afrika, maar niet in eigen land. Nou, Drenthe is natuurlijk een grote leemput. Ideaal, want zo heb je nauwelijks transport. Er kan rechtstreeks leem worden geleverd uit de bouwput. Wij hebben gezegd dat we de eerste 50.000 stenen afnemen en dat de rest aan het bedrijf is. Inmiddels staat er een productiehal in Emmen, die volop draait.’’

Een prachtig, duurzaam project met internationale allure. We zijn trots daar met EcoBouwSalland aan bijgedragen te hebben!

Rondhout nieuwbouw Wildlands EmmenRondhout nieuwbouw Wildlands Emmen