Verwerkingsmethoden van kalkhennep

Kalkhennep bestaat uit slechts drie bestanddelen die ter plaatse worden gemixt met toevoeging van water. De mengprocedure en verwerking van de verschillende componenten is door KalkHennepBouw Nederland vastgelegd in een verwerkingshandleiding.

In situ

Kalkhennep wordt bij voorkeur ter plaatse aangebracht. Middels een stortgiet-procedure wordt met een team van professionals en wat extra handen de kalkhennepmix bereid in een speciale mixer, waarna het materiaal handmatig wordt aangebracht. Na het stortgieten kan het materiaal indien gewenst direct met verschillende kalkpleisters worden afgewerkt (nat op nat), of na droging worden afgewerkt. Het materiaal kent na droging geen krimpverschijnselen. Op deze wijze wordt een naadloze schil gecreƫerd, met een optimale kier- en luchtdichting. Het proces van carbonisatie en droging vergt enkele weken, afhankelijk van de weersomstandigheden. Hoewel het proces weliswaar arbeidsintensief is zijn de voordelen van deze wijze van verwerken onmiskenbaar.

Mengen op locatie (Natuurlijk Huus, 2015)

Blokken

In Nederland is kalkhennep ook verkrijgbaar in blokken die kunnen worden verlijmd. Dit is voor sommige klussen een interessant alternatief wanneer de schaalgrootte beperkt is, of de tijd voor droging niet voldoende is.
Kalkhennep blokken

Prefab

Prefab elementen zijn in Engeland op grote schaal ontwikkeld en toegepast. Naar verwachting zullen de eerste elementen voor de Nederlandse markt met drie maanden leverbaar zijn.

Prefab gebouw van kalkhennep