Isoleren met kalkhennep

Wie wil er niet energiezuinig wonen in een huis dat ook energie-efficiënt gebouwd is? Een huis waarin het bovendien gezond wonen is? Dat ook zonder technologische snufjes comfortabel is? In onze zoektocht om beter om te gaan met grondstoffen, energie en gezondheid kwamen we uit bij de natuur zelf als bouwleverancier. De natuur biedt ons materialen met de juiste fysische eigenschappen voor comfortabele en gezonde woningen. Onze materialen komen rechtstreeks uit de natuur en worden weinig bewerkt.
Isoleren met kalkhennep
EcoBouwSalland isoleert met kalkhennep; een uniek en volledig natuurlijk en recyclebaar bouw- en isolatiemateriaal voor nieuwbouw, renovatie en de restauratie van monumenten. Kalkhennep is een bio-composiet, een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende biologische componenten. In dit geval hennepscheven, hydraatkalk, mineralen en water; het bevat geen cement. Dat maakt het uitermate geschikt voor gezond en verstandig bouwen. We maken de mix ter plekke op de bouwplaats, waardoor we veel afval beperken. De droge en afgewerkte kalkhennep is licht, stevig, ademend, isolerend en fungeert als bijzonder efficiënte vochtregulator, zelfs tegen een klamme muur. En dat allemaal in één bouwmateriaal! Wij gebruiken het dan ook om nieuwbouwmuren op te trekken, maar het is tevens uitermate geschikt voor het isoleren van daken, zolders, muren, vloeren en kelders. De temperatuur en het vochtgehalte in het gebouw blijven constant, terwijl het buitenklimaat gedurende de dag verandert. Daarnaast biedt het een uitstekende geluidsisolatie. In kalkhennep is het gezond en comfortabel wonen!

Restauratie van monumenten

Met kalkhennep kan ook een monument een energiezuinig en comfortabel gerestaureerd worden. Er wordt al decennia lang succesvol gebouwd met kalk en hennep. Met kalkhennepisolatie respecteer je de eigenheid en geschiedenis van een gebouw zonder aan comfort in te leveren. Het versterkt het gebouw en ondersteunt zijn bouwfysische werking. De vochtregulerende werking van kalkhennep zorgt ervoor dat er geen condensatieproblemen (vocht, schimmel, klamme muren) ontstaan. Met kalkhennep kan je een gebouw dus aan de binnenkant isoleren. En dat schept mogelijkheden! Het authentieke karakter van het monument blijft immers onaangetast.
De hygroscopische (wateraantrekkende) werking van kalkhennep maakt onderkappen of injecteren van een oude muur geheel overbodig. De muur regelt en zuivert het klimaat in het gebouw en isoleert goed.

Mocht u nog twijfelen…

Dit levende materiaal is perfect ademend. Bovendien brandt het niet en rot het ook niet. Doordat kalkhennep toegepast kan worden aan de binnenkant van gebouwen ontstaan er geen condensatieproblemen. Het biedt daarmee een snelle, efficiënte en kostenbesparende oplossing voor nieuwbouw en na-isolatie. Kalkhennep is een product met een zeer laag ‘embodied energy’ gehalte. Dit houdt in dat er weinig energie nodig is om het te maken en toe te passen. Het levert dus niet alleen een energiezuinig gebouw op, maar heeft in het hele proces al weinig energie gekost. Het is dus goed voor u én goed voor de natuur.