January 10, 2017 Blog No Comments

Op 28 december jl. organiseerde EcoBouwSalland in samenwerking met Stichting Hibertad een volledig uitverkochte interactieve workshop ‘Bouwen met Kalkhennep’.

De workshop begon met een inleiding op de gedachte achter Hibertad door Eberhard Dijkhuis, directeur van bouwbedrijf Dijkhuis en tevens initiatiefnemer van de Stichting Hibertad. Deze workshop staat daar zelf ook model voor: in de zogenaamde ‘WeConomy’ helpen en versterken we elkaar! Workshop Stichting Hibertad: praktijk

Rens Borgers, directeur van EcoBouwSalland, presenteerde voor ruim 15 deelnemers, afkomstig uit heel Nederland, de achtergronden,  bijzondere eigenschappen en de gebruiksmogelijkheden van hennep en zuivere luchtkalk. Kalkhennep heeft een sterk isolerende en dampregulerende werking. Het kan toegepast worden als kant-en-klare blokken, of als materiaal dat ter plaatse gemengd en in een bekisting gestort wordt.

 

Vervolgens toonde Dirk van Impe, directeur van Isohemp, op welke wijze de kant-en-klare blokken, die in verschillende standaardmaten leverbaar zijn, verwerkt kunnen worden. Isohemp is leverancier van o.m. kant-en-klare kalkhennepblokken.

workshop Stichting Hibertad: theorie Workshop Stichting Hibertad: praktijk

Na de lunch werden de handen uit de mouwen gestoken en werd ter plaatse een nieuwe binnenmuur opgetrokken in het gebouw van Stichting Hibertad. Deels werd gebruik gemaakt van ter plaatse gestorte kalkhennep en deels van Isohemp blokken. De muur heeft zelf verschillende functies, zoals het afscheiden van een tweede gehoorzaal, het demonstreren van kalkhennep en leemstenen. Daarnaast dient het als vochtregulatie en ter akoestische verbetering. De cursisten leerden de kneepjes van het vak en konden direct het resultaat van hun werk aanschouwen. Maar ook werden op ongedwongen wijze onderling contacten en ervaringen uitgewisseld en men liet zich inspireren door de diverse voorbeelden van bouw- en isolatiematerialen en installaties die in het Hibertad-gebouw worden gepresenteerd.

Langs deze weg willen we de deelnemers en onze partners Hibertad en Isohemp bedanken voor hun bijdragen aan deze inspirerende dag. We hopen in de toekomst nog veel vaker zulke mooie bijdragen te kunnen leven aan de ‘WeConomy’!

 

logo EcoBouw SallandLogo Stichting Hibertadlogo isohemp

Written by marketing