Bouwen met kalkhennep

Kalkhennep is een isolerend bouwmateriaal, bestaande uit zuiver natuurlijke producten: hennephout, kalk en een additief op basis van natuurlijke mineralen. Wanneer deze componenten met de juiste specificaties op voorgeschreven wijze door getrainde vakmensen worden verwerkt kunnen massieve, niet-constructieve bouwdelen worden gevormd die een zeer goed isolerende, vochtregulerende en warmte bufferende eigenschappen bezitten. Door het gebruik van louter natuurlijke materialen heeft het product een minimale belasting op het milieu en een zeer laag ‘embodied energy’ gehalte. Dit houdt in dat er weinig energie nodig is om het te maken en toe te passen. Het levert dus niet alleen een energiezuinig gebouw op, maar heeft in het hele proces al weinig energie gekost.

Sfeerimpressie Veghel

Sfeerimpressie nieuwbouwwoning in Veghel

Het speciaal geselecteerde hennephout dat wordt toegepast in de mix van EcoBouwSalland wordt verkregen uit industrieel geteelde vezelhennep. Hennep kent als natuurgewas geen gelijke op het vlak van positieve milieuprestaties. Hennep kan op praktisch elke ondergrond groeien en heeft geen onkruidbestrijdingsmiddelen nodig. Per hectare wordt circa 9 ton hennepstro geoogst; goed voor circa 20 ton CO2 vastlegging.De zuiverste hydraatkalk die EcoBouwSalland toepast hardt uit middels opname van CO2. Ons systeem heeft hiermee een negatieve CO2 balans. Daarnaast neemt hydraatkalk voortdurend CO2 op, waardoor het binnenklimaat gezuiverd wordt. Uiteindelijk kan dit kalkhennepproduct, na afloop van de gebruiksduur, op natuurlijke wijze volledig worden teruggebracht in de natuurlijke kringloop. Dit zonder enige vreemde stof in te brengen. En dát verstaan wij onder ecologisch bouwen!

De voordelen voor de gebruiker:

  • Gezond en veilig, als gevolg van natuurlijke schimmelwerking, bacteriënresistentie, het ontbreken van giftige toeslagstoffen en een natuurlijke brandwerendheid.
  • Comfortabel binnenklimaat als gevolg van isolatie, vochtregulering en warmtebuffering.
  • Voordelig als gevolg van een lange levensduur, lage onderhoudskosten en eenvoudige aanpasbaarheid indien nodig.
  • De kalk en het vochtregulerende vermogen zorgen voor een conserverende werking op het houten skelet.
  • Naadloze schil, met een blijvend optimale kier- en luchtdichting. Tevens damp-open.
  • Een licht, stevig, ademend, (geluids)isolerend en 100% ecologisch bouwmateriaal.
  • Arbeidsbesparende systeemafwerking in een aantal kleuren, voor zowel binnen als buiten.
  • Gezond wonen met ingebouwde luchtzuivering door decennialange CO2 opname.

KalkHennepBouw Nederland is een samenwerkingsverband aangegaan met Wageningen Universiteit, waarbij de uitzonderlijke thermische- en milieu-eigenschappen van kalkhennep in een breder verband worden bekeken. De focus van het onderzoek ligt hierbij op de diverse gezondheidsclaims die wereldwijd bestaan voor de aantoonbare bijdrage van de zogenaamde ‘schone’ binnenmilieus, vrij van schimmels, met een minimale bacteriële groei en een sterk verminderende blootstelling aan schadelijke VOC’s: stoffen die verwerkt worden in tal van bouwmaterialen zoals lijmen, brandvertragers, weekmakers etc.